Authors

Latest text of pad gIQhGWwKsw
Saved Jan 19, 2016
"Genom att sträva efter ett gott klassrumsklimat där alla blir lyssnade på och där alla blir respekterade." - Detta är viktigt för att eleverna ska våga fråga efter hjälp och även kunna hjälpa varandra på ett positivt sätt utan kommentarer som "Kan du inte det?" etc. Hur får man ett bättre klassrumsklimat i en grupp som i nuläget har en väldigt tråkig ton mellan varandra?
 
 
EPA modellen tycker jag fungerar bra i mina elevgrupper. Man får med sig fler elever med denna modell. Har nu provat den i olika ämnen vilket fungerar bra. Jag tror även att ett gott klassrumsklimatet är grunden för att kamratlärande ska fungera. Man behöver arbeta mycket med värdegrundsfrågor för att få ett gott klimat i gruppen.
 
Ett gott klassrumsklimat där eleverna känner sig trygga är grunden för lärande och  kamratlärande. Man måste medvetet arbeta för att skapa ett sådant klimat genom att aktivt arbeta med EQ och värdegrundsfrågor.
 
Genom att sträva efter ett gott klassrumsklimat där alla blir lyssnade på och där alla blir respekterade. Viktigt att eleverna känner trygghet, att våga misslyckas-och vågar lyckas, att det är ok att våga pröva, att de känner lust och nyfikenhet, vill diskutera. Härligt att se glädjen när någon plötsigt inser/ får en upplevelse och inser något, att det kan smitta och ge nya tankar som andra vill bygga vidare på.  
 
Organisatoriskt ta sig över det kollegiala hindret. Möjliggöra/forcera dialog. Föregå med eget exempel. Skapa informella processer. 
- Det vi förväntar av andra måste vi själva göra som ledare. Det skall också finnas emn tillåtande kultur där det finns pedagogisk frihet att pröva för att lyckas, samt pröva för att misslyckas, men då lära av det hela.
Totalt sätt vill jag dock att alla skall ha ett Framgångsperspektiv - dvs fokus på det som fungerar istället för at ha fokus på det som inte fungerar.
 
Kamratlärande är för mig att arbeta mycket med EPA-modellen. Att låta eleverna parvis få diskutera lösningar på olika problem är mtcket givande. Särskilt om man sedan "tvingar" dem attt båda ska kunna redivisa enskilt inför klassen med hjälp av dokumentkameran och Smartboarden. Dessutom frigör det mycket tid för mig som lärare som jag kan fokusera på de elever som är behov att extra stöd. Att avsluta med reflektion är däremot mycket viktigt för att synliggöra de vanligaste misstagen och för att få till en intressant diskussion.
 
Aktionsplan till 1/12
Utveckla kamrathjälpen. Hjälpa varandra, stötta varandra istället för att fråga läraren direkt. 
Tips från Rävekärr med lapparna (grön, gul, röd). 
Bildlektion med Ingrid
Hur ska kamrathjälpen gå till rent praktiskt?
Vad är syftet?
Resurs: eventuellt en fritidspedagog
Hur kan vi komma igång med det här arbetet med kamrathjälpare? / få in det på rätt sätt.
Man kan ställa frågor som: Du får inte ställa några frågor till mig på x minuter! 
 
 
 
Aktionsplan 12/1
 
Hur ska nästa lektion se ut? 
Fortsätta arbeta med kamratlärande. Utgångspunkt i de lärdomar vi fick förra lektionen. Kort uppdrag där vi fokuserar på någon färdighet som vi vill utveckla. 
 
Bra med bara ett fokus för att göra det lättare. att observera. 
 
Vilka stödstrukturer använder vi? 
 
EPA-modellen som en del av en lektion.
 
 
Aktionsplan 19/1
 
Vad vill vi utveckla?
Vi vill  iundersöka  elevernas förstålse för begreppet "samarbete" .
Det gör vi på någon lektion innan observationen.
Varför just detta?
Detta kan hjälpa dem i kommande samarbetsövningar och kommer att utveckla deras förmåga att samarbeta. Det kan skilja sig mycket  beroende på ämne och mål med uppgift/ämne. 
 
Vad vill vi uppnå? (Kopplat till inkludering och delaktighet) 
Vi vill nå inkludering elev-elev. Det kan skapas genom att vi arbetar med värdegrundsfrågor och på så sätt skapar en trygg grupp. medvetenhet om sitt eget lärande och sina egna förmågor.
 
Vilka tidigare egna erfarenheter eller litteratur kan stödja arbetet?
Vi är intresserade av att ta reda på nuläget när det gäller elevernas egen boild av vad samarbete är. När vi såg dem samarbeta på matttelektionen såg vi att de hade olika förmågor. det hade varit bra om de hade haft en gemensam syn. Vad är samarbete för dig och vad är samarbete för gruppen? 
Litteratur som kan stödja: Ross Green har skrivit mycket om färdigheter.
 
Vad ska vi göra för att uppnå en förbättring?
Ta reda på elevernas nuläge kring begreppen.
Öva på att ta olika roller i gruppen ex. samtalsledare, sekreterare...
Brainstorming kring vad samarbetet är.
Loggbok där elever reflekterar  över vad samarbete.
 
 
Vad behöver man kunna för att samarbeta? Vad är du bra på när det gäller samarbete.? Vad behöver du bli bättre på? 
 
När ska det göras?
Brainstorming  och loggbok innan nästa observationstillfälle. 
 
Observation när?
29/1
 
 
Ämne? svenska, Kiwi