Authors

Latest text of pad VsMJhHA7gF
Saved Oct 19, 2013
Psykologia, filosofia ja uskonto
Ryhmätehtävät:
 
1. Miten TVT:tä voi hyödyntää tunti-, vertais- tai kurssiarvioinnissa?
- liikkuvan kuvan käyttäminen kurssikokeessa: esim. uutisen, rituaalin tms. analysointi kokeessa
Tässä esimerkki, mitä se voisi olla:
<iframe scrolling="no" frameBorder="0" width="854" height="478" allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen  src="https://dreambroker.com/channel/vhrd8d6k/iframe/h0prc8bu"></iframe>
(Mob.ei aukea)
aukeaisiko tämä?
 
Tästä ainakin pitäisi näkyä.
 
- hymynaama Wilmaan :)
- kurssikoe pilvessä tms. Haasteena tekniset ongelmat tai netin toimimattomuus, toisaalta voi olla kätevää ja helppoa (ja käsialasta saa selvää)
- vertaisarviointi verkossa: kärsiikö muut, jos kaikki eivät hoida esim. kommentointivelvollisuuttaan? Miksi toisia opiskelijoita tulisi arvioida? Opitaanko niin positiivista palautteenantamista tai ikään kuin velvoitetaan seuraamaan tehtäviä?
- kurssiarvioinnin osana esim. Moodlessa oleva testi tms.
 
 
2.      Miten tietokoneita / digivälineitä voi käyttää opetuksen tukena?    Miten   BYOD- ajatusta (Bring your own device) voi hyödyntää opetuksen    tukena?
- muistiinpanorunkoja koneella tai printattuna voi täydentää omilla muistiinpanoilla
- tekniikka ei saa olla itsetarkoitus: hyväksi silloin, kun nopeuttaa/ tehostaa tekemistä
 
 
 
3. Kerätkää hyviä vinkkejä ja ehdotuksia seuraavista
- ohjelmat / appsit / sovellukset
- oppikirjan tuottajien materiaalit / oppimisympäristöt
- verkkosivut, videokanavat / kuvapankit Wikimedia Commons
- some, oppimispohjat (moodle, pedanet jne) ja pilvipalvelut: psykan opettajien Fb-sivuilla hyviä linkkivinkkejä jne.
 
 
4. Mitä uusia ajatuksia, ideoita ja kysymyksiä nousi Annen esityksestä?
 
- Helpottaako tvt:n käyttö todella tekemistä?
 
Ihmiset ovat erilaisia. Tekniset apuvälineet sulautuvat ihmisen työskentelyyn. Ihmisen toiminta muuttuu oppimisen ja harjoittelun tuloksena. Se, mikä nyt tuntuu vaivalloiselta, voi joskus olla sujuvaa arkea.
 
TVT:stä olisi tärkeää löytää niitä ominaisuuksia, jotka sopivat omaan työtapaan tai helpottavat yhteisöllistä työskentelyä. Tietty määrä kokeilua on paikallaan, jotta mahdollisuuksien avaruus aukeaa.
 
TVT:n mahdollisuudet erilaisten oppijoitten tukena on tärkeää muistaa. Teknologia joskus osittain korvaa aistivammojen rajoitteita. Eri tavoin oppijat voivat löytää omia vahvuuksia tukevia työtapoja. Jollekin teknologia on luontainen viestintäkanava.
 
Teknologian käytössä on omia hankaluuksia, joita olisi tärkeä myös oppia säätelemään, sillä teknologian oppimiskäyttö jatkuu korkea-asteella ja työelämässä. Hankaluuksia ovat muun muassa tekemiseen tarttuminen, keskittyminen tekemiseen, oman ajankäytön hallinta, yhteistyöskentelyn taidot, tietonhankinta- ja tiedonkäsittelytaidot.
 
- Itse tekeminen on kivaa
- itseprosessoitua asiaa on helpompi käyttää
- opiskelu ajasta ja paikasta riippumatonta (aikuislukio)
- miten muodostetaan sellaisia tehtävänantoja, että opiskelija löytää olennaisen kaiken tiedon joukosta
 
Olen koonnut pienen vinkkilistan oppimistehtävien muotoilusta niin, että vastausta ei voi kopioida vaan se on prosessoitava https://docs.google.com/presentation/d/19Q_Ffq6tb50DKSPSrvE10bD2w8wqnHnSfRSfkZqn9bY/pub?start=false&loop=false&delayms=3000 
 
- missä määrin opiskelijoita pitää/ saa ohjata ja auttaa?
En oikein osaa vastata tähän. En tiedä, koskeeko kysymys opetusteknologian käyttöä vai opiskelua yleisesti. Oppijan olisi tietenkin hyvä oppia siihen, että hän kysyy ja pyytää apua, jos ei pääse eteenpäin. Koska tämä ei aina toteudu, opiskelutaidot voivat olla välillä tietoisesti tapetilla. Psykologian opetukseen tämä sopii ihan sisällöllisestikin. Riippuvuus muista pitäisi nähdä myönteisenä asiana. Apua voi pyytää ja sitä voi ottaa vastaan. 
 
Oppimisen kannalta on myös tärkeää ymmärtää oppimisen vaatima aika. Vaivannäkö on välttämätöntä. Jos ei ole aikaa itse etsiä ratkaisuja ja oivaltaa, oppiminen jää ulkokohtaiseksi. Tämä pätee myös opettajan TVT-asioitten oppimiseen. Toisaalta on tärkeää turvautua muihin mutta toisaalta myös tärkeää itse kokea ja tehdä, olla epämukavuusalueella, oppimistilassa, kulkemassa matka hämmennyksestä kohti osaamista.
 
- sosiaalisten vuorovaikutustaitojen oppiminen on tärkeää
- tarvitaanko vuorovaikutuksen "väliin" tietokone?
 
Tietenkään ei välttämättä tarvita. Tämän oäivän kansalaistaitoihin kuuluu kuitenkin mm. asiointi verkkovälitteisesti. Nuoret joutuvat aikuistuessaan asioimaan monenlaisten viranomaisten kanssa verkkopalveluissa. Samoin omien opintojen hoitamiseen liittyy paljon verkkovälitteistä viestintää. Opetussuunnitelman eräs tavoite on taata tietoyhteiskunnan kansalaistaidot.
 
Silloin kun ihmiset ovat kaukana toisistaan, netti on korvaamaton
Silloin, kun tehdään yhteisiä tekstejä tai muita esityksiä, jaetut dokumentit ovat todella hyödyllisiä
 
Kannattaa myös huomata, että hyvin useille ihmisille teknologian maisemat (netti) ei ole jotain, johon mennään erikseen, vaan jotain, joka on yhtenä todellisuuden osana läsnä (aina kun netti toimii). Siis ei erikseen mennä nettiin.
 
- ryhmäkoot vaikuttavat:isossa ryhmässä kynnys sanoa omia ajatuksiaan ääneen voi olla korkea, jolloin tvt:n käyttö voisi olla perusteltua.
- opiskelijoiden lähtötason huomioiminen tehtävien laatimisessa
- opettajuus "uudenlaista"
- tekijänoikeuksien kunnioittaminen tuottaa päänvaivaa
- toimiiko verkko aina?
 
Verkko ei toimi aina ja opettajalla voi olla äänihuulten tulehdus. Ammattitaitoinen opettaja selviytyy varmasti tilanteesta, jossa teknologia tökkii. Opetin itse 100 vuotta vanhassa Jugendrakennuksessa, joka ei ollut mitenkään tietotekniikan osalta viimeisintä huutoa (nykyisin remontoituna kyllä). Verkon toimintaongelma tuli vastaan harvoin, kerran pari vuodessa. Kopiokoneen toimintahäiriöt olivat paljon tutumpia.